Guus Sanstra & Sylvia Berends

Monulights | Guus Sanstra & Sylvia Berends

Website: www.monulights.com

Monulights

Ondernemers Guus Sanstra en Sylvia Berends keken in 2014 samen naar het tv-programma ‘Het beste idee van Nederland’. Daarin vertelde een vader dat hij zijn dochtertje had verloren. Na elk bezoek aan het grafje zetten de ouders een lantaarn neer met daarin een brandende kaars, zodat ze niet in het donker achter bleef. We waren geraakt.  Guus, komend uit de lichtreclame en dacht: wat als ik een grafmonument zou kunnen ontwerpen dat een subtiel licht geeft? Zou dat realiseerbaar zijn?"

Nu in 2021 is deze droom gerealiseerd: een lichtje dat altijd aanblijft en dat ervoor zorgt dat jouw dierbare niet in het donker wordt achtergelaten. Het kostte zeven jaar aan ontwerpen, uitproberen, onderzoek doen, hulp vragen en vooral volhouden. Het is een bijzonder product en wanneer je dit maakt moet alles kloppen. Het werkt energieneutraal dankzij de zonnecel die bovenop geplaatst is. Met behulp van de TU Delft is dit duurzaam ontwikkeld met een lange levensduur. Het moet rust uitstralen en het mag geen kermis worden op de begraafplaats. Het verdriet om een dierbare achter te moeten laten in het donker is niet wat je wilt voor je geliefde.

Met de hand gemaakt

En nu is het er. Een subtiel verlicht monument dat met de hand wordt gemaakt. Door gepassioneerde vakmensen die dankbaar zijn dat ze zo’n mooi gebaar mogen uitvoeren. Elk denkbaar ontwerp is te realiseren, mede dankzij de unieke lasermachine die haarscherp ook b.v. foto’s op allerlei ondergronden kan aanbrengen.

De eerste stap van Guus en Sylvia na realisatie van Monulights is het gezin uit het programma ‘Het beste idee van Nederland uit 2014 op te zoeken met de gevonden oplossing. Dit lukte en de reactie was hartverwarmend. Guus: “ons product in deze vorm bestaat simpelweg gewoon niet en als je dan de reactie van deze ouders en andere mensen op ons product ziet, dan besef je dat je met een bijzonder product bezig bent”.

Vlak daarna volgende een artikel in De Stentor en toen ging de bal hard verder rollen. Uit het hele land kwamen reacties en inmiddels heeft Monulights een dealerschap met een drietal steenhouwers die de Monulights monumenten incl. glaswerk of ornament verkopen. Vanuit het buitenland komen nu ook de eerste aanvragen binnen.

Exportland: België