Jan van de Kamp

Boeve en Hop Houthandel en Rondhoutzagerij Midden Nederland | Jan van de Kamp

Website: https://boeve-hop.nl

Boeve en Hop Houthandel en Rondhoutzagerij Midden Nederland

Dit mooie familiebedrijf werd in 1959 door de heren Boeve sr. en Hop sr. opgericht. In de begin periode gingen beide ondernemers zelf het Kroondomein in met spanzaag en paard en wagen voor het bosbeheer. Dit is inmiddels vervangen door motorzagen, eigen harvesters en uitrijcombinaties.  Landschapsbeheerders, bosexploitanten, overheden, particuliere boseigenaren en zakelijke opdrachtgevers laten hun bospercelen duurzaam beheren door Boeve en Hop Houthandel. Ook wordt via de eigen inkooporganisatie hout ingekocht in diverse landen binnen Europa.

Een groot gedeelte van het hout wordt gebruikt door zusteronderneming Rondhoutzagerij Midden Nederland. Daarnaast worden grote Europese MDF fabrieken beleverd en wordt brandhout geleverd.

Eigen zagerij

Sinds 2000 is door de tweede generatie een eigen zagerij opgezet onder de naam Rondhoutzagerij Midden Nederland. Zij zorgen voor de industriële verwerking van de naaldboomstammen tot producten voor de transport,  emballage-, en palletindustrie. Hierbij moet je denken aan producten als  stuwhout, keggen, rolblokken, houten balken en pallethout. Per week worden de stammen door zo’n dertig tot veertig vrachtwagens aangeleverd en na bewerking in diverse producten ook weer afgeleverd.

Na selectie op dikte en een check op aanwezigheid van metalen (bijv. granaatsplinters uit de oorlog en spijkers) worden de stammen direct verwerkt in de ultra moderne (2021) zagerij tot vierkante balken. Daarna volgen verdere nabewerkingen in allerlei vormen en afmetingen. Naast het zeer moderne machinepark is het snel op klant specifieke  wensen produceren ook een kernwaarde van het bedrijf. Zo wordt voor Tata Steel in IJmuiden de producten specifiek op maat gezaagd. Het klantenbestand aan producenten van verpakkingsmaterialen, industriële eindgebruikers en transporteurs is zeer trouw.

Een andere groep klanten van het bedrijf zijn bedrijven die de restproducten zoals houtchips, schors en zaagsel verder verwerken. Hierbij moet je denken aan vezel- en spaanplaatbedrijven. Ook wordt de houtchips gebruikt als toevoeging in substraten( bijv. potgrond). Het mooie is dat alles van de binnen gekomen stammen gebruikt wordt, afval bestaat niet.

Verdere groei

Rondhoutzagerij Midden Nederland zit nu tegen de maximale productiecapaciteit aan. Dat is de reden waarom een nieuwe productiehal gebouwd gaat worden. Naast uitbreiding van de capaciteit speelt ook optimalisatie van de bestaande productie een rol. Met de hal die voorzien is in 2022 kan de verkooporganisatie Boeve en Hop Houthandel in de toekomst ook weer meegroeien met bestaande en nieuwe klanten, wordt het rendement door verdere automatisering verder versterkt.

Exportlanden: België, Frankrijk & Duitsland