Johan de Croon

De Croon Plants | Johan de Croon

Website: www.decroonplants.nl

De Croon Plants

Johan de Croon is de kwekerij begonnen aan de Veenhuizerweg in 1989. Op een perceel van 2 hectare grond is de eerste kas van 1,3 hectare gebouwd. Violen en zomerbloeiers werden binnen gekweekt en vaste planten en snijbloemen buiten. In 1995 moest de kwekerij plaats maken voor nieuwbouwhuizen en is de kwekerij een paar honderd meter verderop gevestigd aan de Klaverweg 29. Daar beschikt de kwekerij over 3 hectare glas en 7 hectare aan buitenteelt.

Een specialiteit van De Croon Plants is het kweken van grote aantallen planten. Op jaarbasis zijn dit ruim 5,5 miljoen planten. De afgelopen jaren heeft het bedrijf zich sterk gespecialiseerd in de Sempervivums, Selaginella’s, rotsplanten, perkplanten en violen. De focus ligt daarbij op de eerste twee soorten. Door zich te specialiseren in de nichemarkt voor deze planten is een sterke positie verkregen waarbij het kleurenpalet van beide planten door De Croon tot een noviteit is gebracht. Voor Sempervivums is De Croon Plants zelfs marktleider.

De Croon Plants richt zich voornamelijk op de nationale en internationale tuincentra en groothandel klanten. Flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid, maatwerk, kwaliteit en een snelle levertijd zijn speerpunten voor De Croon Plants. Zoon Kim de Croon die als tweede generatie ook in het bedrijf actief is: “naast focus op kwaliteit maken wij ook het verschil met grootschalig en supersnel kunnen leveren". We beschikken over een verpakkingslijn die 15.000 planten in een uur in 15000 bakjes kan verpotten. Deze bakjes (vaak sixpacks) plaatsen we op rolcontainers die vervolgens per vrachtwagen vervoerd worden naar de distributiecentra van klanten als Albert Hein, Aldi, DEKA en Intratuin en Jumbo. Het kan gebeuren dat het vaste team van tien personen met tientallen oproepkrachten wordt uitgebreid om 2.000 rolcontainers in één dag te vullen die vervolgens in dertig vrachtwagens geladen moeten worden. Niet veel kwekers kunnen dit”.

Er wordt rechtstreeks geleverd aan Nederlandse, Duitse en Belgische tuincentra, supermarkten en bouwmarkten. Voor de Lidl worden de planten door heel Europa uitgeleverd. Er wordt ook gekweekt voor de veiling. Het nadeel hiervan is de onvoorspelbaarheid van de prijzen, wat dagkoersen zijn. Bijzonder is dat stekjes ook worden geleverd aan de USA.

Het bedrijf is de laatste vijf jaren in omvang verdriedubbeld. Dit is nodig om mee te kunnen groeien met de klanten die ook vragen om grotere volumes.

 

Exportlanden: rechtstreeks België, Duitsland, USA en indirect de rest van Europa