Peter Hollaender

Amefa | Peter Hollaender

Website: www.amefa.com

Amefa

Als u uit eten gaat, is de kans groot dat u daar met Amefa bestek eet. Al tientallen jaren is Amefa de grootste leverancier van bestek in de horeca, wereldwijd. En dat is niet zonder reden. Al sinds 1931 maakt Amefa bestek met oog voor detail en altijd in het nu.

Geschiedenis
Eugen Hollaender is 23 jaar oud als hij in 1929 vanuit Duitsland naar Apeldoorn verhuist. Daar start hij in 1931 in een schuur de productie van scheermesjes, direct klaar voor gebruik en altijd vlijmscherp. De Apeldoornse Messenfabriek, afgekort Amefa, is geboren. In de begintijd levert Amefa vooral aan kapperszaken en markten. Op zijn motorfiets rijdt Hollaender het hele land door. 

Na de oorlog is de concurrentie van merken als Gillette en Philips hevig. Hollaender besluit zich te gaan richten op de productie van tafelmessen en ander bestek. In 1948 stopt de productie van scheermesjes volledig. Het blijkt een gouden zet. In 1952 gaat het zo goed met Amefa dat de eerste producten buiten Europa verkocht worden.

Amefa blijft in de jaren daarna continu op zoek naar nieuwe technieken en verbeteringen. Onder leiding van Rudi Hollaender, die in de jaren ’70 het roer van zijn vader overneemt, groeit Amefa uit tot horecagrootmacht in bestek en keukenmessen.

In 1981 was Amefa de eerste in de productie van aangepast bestek voor mensen met een fysieke beperking. Dit bestek is momenteel onderdeel van de permanente collecties van tal van musea over de hele wereld, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York.

Op 2 december 2011 is in het Apeldoornse Amefa-kwartier (de oorspronkelijke locatie van de Amefa-fabriek) een straat genoemd naar Eugen Hollaender, vanwege zijn bijdrage als Apeldoorns ondernemer en voor zijn dappere rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels heeft Amefa vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en China. Vanuit deze ondernemingen exporteert Amefa producten naar meer dan 65 landen. Het hoofdkantoor van Amefa is tot op de dag van vandaag gevestigd in Apeldoorn. Daar wordt met een enthousiast en gedreven team gewerkt aan de ontwikkeling, marketing en verkoop van producten voor in de keuken en op tafel.


Producten en markten
Amefa ontwerpt, produceert en levert producten voor in de keuken en op tafel. Van bestek tot gietijzeren braadpannen en keukenmessen. De merken Amefa, Richardson Sheffield, Lou Laguiole, Cuisinox en Sabatier Trompette worden geleverd aan professionele horeca, winkels en consumenten. Daarnaast worden in sommige landen nog aanverwante artikelen aangeboden zoals servies en glas. Het bestek wordt grotendeels zelf ontworpen en de productie vindt wereldwijd plaats. De klanten van Amefa zijn over de hele wereld verspreid. Het marktaandeel in Nederland is aanzienlijk, maar de export naar o.a. het Midden Oosten, Scandinavië, de USA en Azië spelen een steeds belangrijkere rol. Ook de (inter)nationale online business groeit en wordt steeds verder uitgebouwd.

Wie zijn de afnemers?
Amefa richt zich zowel op de consument als op de professionele gebruiker van bestek en/of keukenmessen. Grootgebruikers, hotels, professionele cateraars, ziekenhuizen, instellingen, luchtvaart- en cruisemaatschappijen, allemaal weten ze Amefa te vinden. Daarnaast weten ook consumenten Amefa inmiddels goed te vinden via enkele grote retailketens, marketplaces en Amefa’s eigen webshop: www.amefa.nl.

Toekomst
Amefa is al enige jaren geleden begonnen met het terugdringen van het gebruik van plastic in alle verpakkingen met als doel binnen afzienbare tijd helemaal geen plastic meer te gebruiken. De cash and carry verpakkingen van Amefa zijn in 2023 totaal vernieuwd en is sindsdien 100% vrij van plastic. Daarnaast heeft Amefa een uniek recycleconcept ontwikkeld in samenwerking met afvalverwerker Van Gerrevink uit Apeldoorn. Grootgebruikers wordt de mogelijkheid geboden om bestek terug te nemen waarna dit wordt gerecycled en de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

De Amefa organisatie
Bij Amefa werken in totaal 300 professionals waarvan ongeveer 30 op het hoofdkantoor in Apeldoorn. In Frankrijk staat de grootste vestiging van Amefa. In 2005 werd de Franse bestek- en pannenfabrikant Couzon/Cuisinox overgenomen en sindsdien maakt deze deel uit van Amefa. Amefa heeft daarnaast vestigingen in de UK, China, Hong Kong, Duitsland, Polen en de USA. De uitbreiding naar zoveel landen is ontstaan vanuit organische groei of middels overnames.

Exportlanden: bijna 70 landen wereldwijd, waarvan er 40 op reguliere basis beleverd worden.