Henny Swinkels

VanDrie Group | Henny Swinkels

Website: www.vandriegroup.nl

VanDrie Group

VanDrie Group is wereldmarktleider van kalfsvlees en de grootste kalvermelkpoederproducent. In 2016 bedroeg de omzet 2,2 miljard euro. Een wereldspeler maar ook nog steeds een 100% Nederlands familiebedrijf. In 1963 opgericht door Jan van Drie senior en inmiddels heeft de groep 27 bedrijven onder zich. De huidige eigenaren René, Jan en Herman van Drie zijn actief betrokken bij het bedrijf en de derde generatie dient zich aan.

Hele keten

Bijzonder is dat VanDrie Group de hele keten in eigen beheer heeft, van het produceren van voeders en het houden van kalveren tot en met de afzet van kalfsvleesproducten en kalfsvellen. “Door samenwerken is een sterke keten ontstaan” vertelt Henny Swinkels, director Corporate Affairs bij VanDrie Group. “We hebben kennis en kunde van de gehele keten. Daarom zijn we in staat ons eindproduct op een heel hoog kwaliteitsniveau en 24/7 te leveren.” Een uniek integraal kwaliteitssysteem, Safety Guard, maakt het mogelijk alle producten en processen in de hele keten te tracken en te tracen. Zo borgt VanDrie Group ook voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieubeheer.

Kalfsvleeshoofdstad van de wereld

In de gemeente Apeldoorn heeft VanDrie Group maar liefst vijf bedrijven: ESA, Ekro en Oukro in Apeldoorn en Alpuro en Alpuro Breeding in Uddel. Gezamenlijk werken er 492 medewerkers. Ekro en ESA zijn supermoderne kalverslachterijen en de grootste kalfsvleesproducenten ter wereld. Oukro verwerkt kalfsvellen. Swinkels: “In ons procedé is bijna geen zout nodig. Hierdoor verbruiken we ook veel minder water en chemicaliën.” Alpuro produceert muesli en ruwvoer en Alpuro Breeding biedt alles op het gebied van kalveropfok. Imposante bedrijven en volgens Swinkels is Apeldoorn dan ook “de kalfsvleeshoofdstad van de wereld”.

Export naar meer dan 60 landen

Jaarlijks worden ca. 1,5 miljoen kalveren geslacht en 1,44 miljoen kalfsvellen verwerkt. 95% van de omzet gaat naar het buitenland en van kalfsvellen is dit zelfs 99%. VanDrie Group exporteert naar meer dan 60 landen in de wereld, maar Europa is de belangrijkste afzetmarkt. De grootste afzetmarkten van kalfsvlees zijn Italië, Duitsland en Frankrijk. Van kalfsvellen gaat 2/3 naar Italië. VanDrie Group heeft vestigingen in Duitsland, België, Frankrijk en Italië en een actief eigen verkoopapparaat. “Maar ook handelsmissies, ambassades en internationale beurzen zijn voor ons belangrijk” aldus Swinkels.

Exportlanden: Kalfsvlees: voornamelijk Europa, grootste afzet in Italië, Duitsland en Frankrijk. Kalfsvellen: met name Italië, klein deel China en Japan