Dick Aalderink

VDL Weweler | Dick Aalderink

Website: www.vdlweweler.nl

VDL Weweler

VDL Weweler ontwikkelt en produceert luchtveer- en asliftsystemen voor producenten van assen, trailers, trucks en bussen. De producten van VDL Weweler worden wereldwijd verkocht aan internationale klanten in de automotive industrie. “We zijn de enige verenfabrikant in Europa en misschien wel in de wereld die zelf veersystemen ontwikkelt en produceert”, vertelt algemeen directeur Dick Aalderink.

Productieproces: efficiënt en steeds duurzamer

Sinds 2013 zit VDL Weweler in een moderne fabriekshal op bedrijventerrein de Ecofactorij. Bijzonder is dat het proces in de nieuwe fabriek van nul af aan is opgebouwd. Voor de installatietechniek is nauw samengewerkt met een ander Apeldoorns bedrijf: Hollander Techniek. Het productieproces is de laatste jaren ingrijpend gemoderniseerd. “Automatisering en procesbeheersing is naast productontwikkeling onze nieuwe kerncompetentie geworden”, aldus Aalderink. De essentie zit in de mogelijkheid om het verenstaal driedimensionaal te walsen. Dit walsproces is volledig gerobotiseerd en maakt het mogelijk ook in kleine series te produceren. De productie van één veerarm is van tien dagen naar één dag ingekort. Hierdoor kunnen 12.000 veerarmen (6.000 veersystemen) per week worden geproduceerd zonder tussenvoorraad. “Doordat we efficiënt kunnen produceren, kunnen we concurreren met lagelonenlanden, verder groeien én in Apeldoorn blijven produceren”, zegt Aalderink. “We zijn niet alleen efficiënter geworden, maar ook duurzamer. Door een opwarmingsstap te elimineren en procesoptimalisatie, wordt 45% energie bespaard ten opzichte van het oude proces.”

Groeimarkt

In Apeldoorn werken ongeveer 190 medewerkers die zorgen voor een prachtige omzet, waarvan meer dan 90% export. VDL Weweler, onderdeel van het industriële familieconcern VDL Groep uit Eindhoven, heeft een Europees marktaandeel van zo’n 40%. Wereldwijd is het aandeel in de verkoop van luchtveersystemen voor trucks en trailers circa 20% en deze markt groeit verder.

“Onze nieuwe markten zijn met name die landen en bedrijven waar ze van mechanische op luchtvering overgaan. Maar nieuwe markten aanboren vraagt om een lange adem, je moet veel zaaien voordat je in een zo`n markt kunt oogsten”, aldus Aalderink.

De belangrijkste groeimarkt is Zuidoost-Azië. “In China groeit de verkoop van onze veersystemen de laatste jaren als kool. We hebben daar nu een eigen magazijn met een bezetting van 6 mensen om van daaruit de markt te kunnen beleveren. De markt daar is met name snel gegroeid na de verplichting luchtvering toe te passen bij transport van gevaarlijke stoffen vanaf 2020”.

Exportlanden: Europa, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië.