Rene Hissink | Ton Klumper

TOMRA Systems | Rene Hissink | Ton Klumper

Website: tomra.nl

TOMRA Systems

De flessenautomaat voor alle supermarkten. Er zijn in Nederland zo’n 4.200 supermarkten, die bijna allemaal één of meerdere automaten gebruiken waar klanten hun lege statiegeldflessen en kratten kwijt kunnen. Die automaten worden geleverd door TOMRA uit Apeldoorn.

TOMRA, wat staat voor Tomflaske Returautomat, is van oorsprong een Noors bedrijf. Het bedrijf is gestart in 1972, de eerste buitenlandse vestiging werd geopend in 1983 in Oldenzaal. Eind jaren negentig verhuisde de vestiging naar Apeldoorn. De flessenautomaten worden geproduceerd in Noorwegen,

TOMRA Nederland verzorgt de complete ‘backroom’ voor de afvoer van lege flessen en kratten na inname. Dat wil zeggen de rollenbanen, liften, speciale tafels en conveyors. Deze worden steeds tailormade vervaardigd, dus precies aangepast aan de winkelomgeving van de klant. De kracht van TOMRA zit in de service. Is er een storing met een flessenautomaat, dan is er gemiddeld binnen zes uur een servicemedewerker ter plekke, zeven dagen per week. In de afgelopen jaren hebben nieuwe spelers geprobeerd een deel van de markt te veroveren. Echter, het opbouwen en onderhouden van een servicenetwerk is kostbaar en dat is de reden waarom TOMRA nog altijd marktleider is. Het gevolg is wel dat er voor TOMRA sprake is van een vervangingsmarkt.

De klanten van TOMRA zijn, naast grootwinkelbedrijven, de horeca en andere bedrijven. Daarbij gaat het niet alleen om de flessenautomaat. Het bedrijf levert ook Orwak afval- en balenpersen, waarmee bijvoorbeeld tot 400 kilo karton in één baal geperst kan worden. De balen kunnen vervolgens verkocht worden aan een recycler.

Twintig procent van de omzet aan flessenautomaten wordt geëxporteerd, echter dat is vooral naar landen waar gewerkt wordt met een statiegeldsysteem. In België en een deel van Frankrijk is dat bijvoorbeeld in beperkte mate het geval. In onder meer Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Malta en Cyprus wordt nagedacht over introductie van statiegeldflessen. Als ze daartoe zouden besluiten wordt tot maar liefst 98% van de flessen teruggenomen en kunnen deze hoogwaardig gerecycled worden. In de toekomst verwacht TOMRA meer te exporteren. Bahrein is daarvan een mooi voorbeeld. “Een klant uit onverwachte hoek, een heel ander land, dat je niet kent en toch kregen we onze flessenautomaat ook daar up and running,” stelt directeur Hissink.

Exportlanden: België, Frankrijk