Daniel Weststeijn

Storro | Daniel Weststeijn

Website: www.storro.nl

Storro

In 2012 ontstond het idee voor Storro; software voor veilige samenwerking. Omstreeks die tijd kwam namelijk aan het licht dat inlichtingendiensten makkelijk allerlei bestanden konden inzien en ook cybercrime nam een enorme vlucht. “Er moet toch een systeem te ontwikkelen zijn wat de veiligheid van documenten kan garanderen” dacht men bij Storro. Onder de eigen merknaam is een applicatie ontwikkeld om bestanden veilig op te slaan en te delen. Dat de oplossing uniek is, blijkt wel uit de vele internationale prijzen die Storro inmiddels heeft ontvangen. Zo benoemde de Europese Commissie Storro tot één van de meest innovatieve start-ups van Europa, en kende het prestigieuze Amerikaanse SXSW een Top 3 klassering toe als beste Security & Privacy start-up wereldwijd.

Hoe werkt het?

Storro maakt een virtuele harde schijf aan op uw PC waarin u beschermd bestanden kunt openen, bewerken en opslaan. Gewoon in de Verkenner van uw systeem, zoals u gewend bent. Alle bestanden die u in Storro opslaat, worden automatisch en lokaal versleuteld. Vervolgens worden ze gesynchroniseerd met de cloud. Wijzigingen in gedeelde mappen worden ook onmiddellijk gedeeld met de collega’s, klanten of partners die u hiertoe hebt geautoriseerd.

Dit autoriseren, alsmede het bijhouden van wijzigingen in bestanden of mappen, geschied via een eigen blockchain implementatie. Dit betekent dat elke actie in Storro onomstotelijk wordt vastgelegd in een niet-manipuleerbaar Audit Trail. Op basis hiervan kan ook terug worden gegaan naar elke voorgaande versie van die bestanden en mappen. Zo maakt dataverlies door bijv. gijzelsoftware geen kans meer.

Bestanden worden bovendien in kleine data-snippers opgedeeld en over meerdere opslaglocaties verspreid (in versleutelde vorm). Bij de geautoriseerde ontvanger komen deze versleutelde en versnipperde data-snippers binnen en worden deze weer samengevoegd.

Ook snelheid is onderscheidend

Klanten zijn organisaties die veel werken met vertrouwelijke bestanden en dit veilig willen kunnen doen. Een tweede belangrijke doelgroep bestaat uit mediabedrijven. Hier is naast de veiligheid ook de snelheid van groot belang. Bij clouddiensten als Dropbox lopen dit soort bedrijven vaak tegen beperkingen aan van automatische backups die te lang duren.

Buitenlandse aanvragen

De focus ligt vooralsnog op Nederland, maar geholpen door de internationale prijzen komen ook steeds meer aanvragen uit het buitenland. Bijzonder zijn eerste klanten in Tanzania. Door gebrekkige stroom- en internetverbindingen daar kwam een andere voordeel aan het licht: je hoeft in geval van een uitval niet alle informatie opnieuw te verzenden, Storro gaat gewoon verder waar het was gebleven. 

 

Exportlanden: België, Duitsland, Tanzania