Ruben Creutzburg

Saab Technologies | Ruben Creutzburg

Website: www.saabgroup.com

Saab Technologies

Saab Technologies is over de gehele wereld actief in lucht- en scheepvaart. Het bedrijf levert geïntegreerde radar- volg en alarmeringssystemen voor havens en vliegvelden.

Saab Technologies: groot in verkeersveiligheidssystemen 

Voor een internationaal concern als Saab Technologies is de wereld de markt, het begrip export komt daardoor in een ander daglicht te staan. Het is beter om de vraag te stellen in welke landen het bedrijf geen activiteiten uitvoert. Als we de werelddelen bekijken zijn ze het minst actief in Afrika. Daar beperken de activiteiten zich vooral tot Egypte, Zuid-Afrika, Angola, Nigeria, Tanzania en Marokko. Bekijken we de omzet wereldwijd, dan is die als volgt verdeeld: Amerika 10%, Zweden 41%, Europa 17%, Afrika 2%, Azië 24% en Australië 6%. Saab heeft 130 vestigingen over de gehele wereld, er werken 15.000 medewerkers, de totale omzet beloopt zo’n 3 miljard euro, waarvan 70% wordt verdiend in de defensie-industrie. De vestiging in Apeldoorn stond tot 2012 bekend als HITT en is in dat jaar overgenomen door Saab. In Apeldoorn werken honderd medewerkers. Het belangrijk van hun omzet wordt verdiend in d Benelux. Tot de klanten behoren Rijkswaterstaat, Schiphol en de Rotterdamse haven.

Stel een vliegtuig zet de landing in, de verkeerstoren geeft toestemming om te landen, maar de verkeersleider ziet niet dat er nog een voertuig staat op de landingsbaan, het waarschuwingssysteem van Saab wel en zo kan de verkeersleider maatregelen nemen. Ander voorbeeld: de stuurman moet bij dichte mist zijn 200 meter lange olietanker veilig de haven in varen. Hij ziet de voorkant van het schip niet eens, dus dat wordt een hachelijke situatie. Ook hier zijn de geïntegreerde systemen van Saab paraat en kan het schip toch de haven binnenvaren. Het mooiste bewakingssysteem is echter de geïntegreerde bewaking van een 35 kilometer lange brug in Shanghai, die de haven met het vasteland verbindt. Saab zorgt er hiervoor dat geen enkel schip tegen de brug aan vaart en het gaat daarbij elk moment om zo’n tienduizend schepen die gemonitord worden.

Export: wereldwijd