Retulp
Richard Gabriël startte in 2015 zijn bedrijf Retulp, onder dit merk worden milieuvriendelijke drinkflessen geleverd aan winkels zoals WAAR, Ekoplaza, Dille&Kamille en Simon Levelt. Ook bedrukken we flessen als relatiegeschenk en private label.
Gabriël: “Met Retulp drinkflessen willen wij het hergebruik stimuleren”. Dagelijks gebruiken we in Nederland honderdduizenden pet-flesjes en blikjes, dit moet echt anders want éénmalig is schandalig. Door je eigen hervulbare koffiebeker of drinkfles mee te nemen kunnen we bergen met afval besparen. Inmiddels zijn we in Nederland specialist in allerlei soorten herbruikbare flessen. De thermosflessen en waterflessen zijn gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Daarnaast leveren wij ook flessen en lunchboxen van bio materialen”. Zo bestaat de biobidon grotendeels uit rietsuiker bestaat er een RVS bamboe thermosfles.
Mission Indisposable
Het merk Retulp is duidelijk herkenbaar aan het logo dat bestaat uit twee waterdruppels in de vorm van een Hollandse tulp. Nederland is een waterland en daardoor dienen wij een voorbeeldfunctie kan vervullen wat betreft het plasticvrij maken van zeeën en oceanen. Daarnaast zorgen we voor schoon drinkwater voor mensen in derde wereldlanden. Voor iedere verkochte Retulp drinkfles wordt 1.000 liter schoon drinkwater gedoneerd. Op deze manier drinkt er in feite iemand elders met je mee. Kortom een mooie handige fles voor jezelf, schoon drinkwater voor een ander en goed voor de planeet. Tussen 2021 en 2025 wil Retulp ieder jaar 25 miljoen liter drinkwater doneren en 25 miljoen disposables voorkomen. Deze missie is vertaald in Retulps Mission Indisposable.
Export via toeristenwinkels
De eerste export is per toeval ontstaan. De Retulp flessen zijn o.a. te koop bij Schiphol, Artis, Park de Hoge Veluwe, Burgers Zoo en veel winkels in Amsterdam. Medewerkers van Duitse en Franse bedrijven kochten deze flessen als toerist en besloten na tevreden gebruik dit vervolgens voor hun bedrijven te bestellen. Hieruit kwamen weer nieuwe bestellingen.
Alternatieven voor plastic
De eerste jaren jaar kwam de afzet neer op 50.000 flessen per jaar, voor 2022 verwacht Gabriël 90.000 flessen af te zetten. Een flink deel van deze groei verwacht hij in het buitenland te realiseren. De strategie om dat te bereiken is buitenlandse distributeurs te werven en producten op buitenlandse platforms te verkopen. Een andere wens is om in Apeldoorn steeds meer samen te gaan werken omdat lokaal samen werken prettig en duurzaam is.
Exportlanden: Duitsland, België, Frankrijk