Sjoerd Tomas

Owens Corning Veil Netherlands | Sjoerd Tomas

Website: www.werkenbijowenscorning.nl/

Owens Corning Veil Netherlands

Een wereldbedrijf in Apeldoorn. Waar ooit Van Gelder Papier gevestigd was, zitten nu drie bedrijven, die ook alle drie een deel van de activiteiten van Van Gelder hebben voortgezet, dit zijn AFP Holland, Loparex en Owens Corning. Dat laatste bedrijf heeft de business rondom glasvezel voortgezet.

Daarbij gaat het om de productie van glasvezelvliezen, niet te verwarren met de glasvezel die we voor internet gebruiken, dat is namelijk heel wat anders. Glasvliezen worden in vele toepassingen gebruikt. Je komt het dagelijks tegen en vaak zonder dat je het merkt. Het wordt gebruikt in onder andere vloerbedekking en plafondplaten, maar bijvoorbeeld ook in vliegtuigen en auto’s. Het grote voordeel van glasvezelvlies is dat het vormvast, duurzaam en brandwerend is.

Owens Corning is een wereldspeler op de markt van glasvliezen. Site Leader Sjoerd Tomas: “ We zijn bijzonder trots op het feit dat we marktleider zijn in de productie van plafondplaten waar glasvezelvlies in is verwerkt, wereldwijd! Niet voor niets dat we zeggen: een wereldbedrijf in Apeldoorn!" Ook trots kan men zijn op het behalen van het JIPM Excellence certificaat in 2020, een eerste bevestiging van het harde werk rondom het introduceren van de TPM (Total Productive Maintenance) methodologie.

Owens Corning is onderdeel van het gelijknamige Amerikaanse concern. Op wereldbasis werken er bij dat bedrijf 19.000 mensen en de totale omzet beloopt zo’n zeven miljard euro per jaar. Het bedrijf is naast composietmaterialen ook actief in dakbedekkingen en isolatiematerialen. In Apeldoorn werken er 180 mensen. Deel zijn van een Amerikaanse eigenaar betekent ook dat de Angelsaksische cultuur deel uitmaakt van Owens Corning. Site Leader Sjoerd Tomas beoordeelt de mix tussen de verschillende culturen als erg positief: “Onze lijnen zijn kort, de betrokkenheid van onze mensen is enorm, en we zijn erg resultaatgericht. En daarmee combineren we de positieve elementen uit de verschillende culturen!”

Owens Corning in Apeldoorn exporteert haar producten over de gehele wereld. Het grootste deel blijft binnen Europa, maar ook Noord-Amerika, China, India en het Midden Oosten worden geleverd vanuit Apeldoorn. De meeste afzetgebieden laten een goede groei zien en de vraag naar glasvezelvlies zal naar verwachting blijven groeien. Daarnaast is Owens Corning voortdurend op zoek naar nieuwe toepassingen voor haar producten.

Exportlanden: Europa, Noord-Amerika, China, India en het Midden Oosten.