Roel Ottow

Ottow | Roel Ottow

Website: www.ottow.nl

Ottow

Ottow

Roel Ottow is zijn hele leven al met ontwerpen en tekenen bezig. Ook op de hele middelbare school heeft hij doorgetekend en ging zo ipv. naar de universiteit naar de kunstacademie. Zo heeft hij van zijn passie zijn beroep kunnen maken.

Diversiteit in opdrachtgevers

Roel is voornamelijk werkzaam als grafisch ontwerper en illustrator voor tijdschriften, uitgeverijen en reclamebureaus, maar ook rechtstreeks kunnen organisaties bij hem terecht voor boeken, bordspellen, brochures, posters en dergelijke. Zo tekende Roel onder andere jaren voor VNO-NCW en de ministeries van Binnen- en Buitenlandse Zaken. Hoogdravend gedoe over ontwerpen en illustraties is niet aan hem besteed. “Soms worden teveel chique woorden gebruikt. Mijn slogan is: niet zeuren, maar kleuren.” Het gaat immers om creatieve concepten in beeld en tekst, en die moeten werken.

Export Kenia

Ottow heeft met zijn vrouw van 1988 tot en met 1991 als ontwerper/illustrator in Kenia gewerkt voor o.a. alfabetiseringsprojecten. Zijn achterbuurman daar bedrukte t-shirts voor toeristen en zo begon een lange samenwerking. Roel: “Het luistert vrij nauw. Je moet tekeningen maken die mensen aanspreken, maar technisch ook goed uitvoerbaar zijn”. Die vertaalslag was helaas niet vanzelfsprekend voor Keniaanse ontwerpers. Het contact met de voormalige achterbuurman is ook na terugkomst in Nederland gebleven. Regelmatig gaat Roel naar Kenia voor nieuwe ontwerpen en worden er nog steeds nieuwe ontwerpen gemaakt. In totaal al tegen de 200. Inmiddels worden ze ook in omliggende landen verkocht en vinden de illustraties ook hun weg naar andere toepassingen.

Kunstenaar en ondernemer

Roel is zowel kunstenaar en ondernemer. Roel: Het verschil tussen een ondernemer en kunstenaar is dat een ondernemer zegt “Als ik het niet doe, doet iemand anders het” en een kunstenaar zegt “Als ik het niet doe, doet niemand het”. Mijn werk ligt op dat snijvlak: “Zoals ik het doe, doet niemand anders het!”

Exportlanden: Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Congo en incidenteel België, Duitsland, Engeland en Zweden