Roel Ottow

Ottow | Roel Ottow

Website: www.ottow.nl

Ottow

Roel Ottow is zijn hele leven al met ontwerpen en tekenen bezig: “Je mag gerust zeggen vanaf de baarmoeder”. Roel volgde de kunstacademie en heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken.

Diversiteit in opdrachtgevers

Roel is voornamelijk werkzaam als grafisch ontwerper en illustrator voor reclamebureaus, tijdschriften en uitgeverijen, maar ook rechtstreeks kunnen organisaties bij hem terecht voor boeken, bordspellen, advertenties, etiketten, affiches en strips. Zo tekende Roel onder andere voor VNO NCW en de ministeries van Binnen- en Buitenlandse Zaken. Roel houdt niet van hoogdravend gedoe rond het maken van illustraties: ‘Sommige mensen kunnen daarvoor heel veel chique woorden gebruiken. Ik hanteer liever mijn credo: niet zeuren maar kleuren. Dienstbaarheid geldt niet alleen voor ontwerpen en  illustraties maar ook voor het vak als ontwerper/illustrator naar opdrachtgevers toe”.

Export Kenia

Ottow heeft met zijn vrouw van 1988 tot en met 1991 als ontwerper/illustrator in Kenia gewerkt voor o.a. alfabetiseringsprojecten. Het tekenbloed kroop waar het niet gaan kon en ook daar lagen er kansen. Zijn achterbuurman bedrukte t-shirts voor toeristen en voor hem ontwierp Roel een serie met de “big five” (de vijf bekendste dieren op de savanne). Roel: “Het luistert vrij nauw. Je moet tekeningen maken die commercieel interessant maar ook technisch goed uitvoerbaar zijn”. Die vertaalslag was nog niet vanzelfsprekend voor Keniaanse ontwerpers. Het contact met de voormalige achterbuurman is ook na terugkomst in Nederland gebleven. Er worden nog steeds nieuwe ontwerpen gedrukt en verkocht. Regelmatig gaat Roel naar Kenia voor nieuwe tekeningen. Inmiddels worden ze ook in omliggende landen verkocht en vinden de illustraties ook hun weg naar andere toepassingen.

Ateliers Apeldoorn

Veel werk van Roel bevindt zich tussen toegepast ontwerpen en vrije kunst in. Reden waarom Roel zich heeft aangesloten bij Ateliers Apeldoorn en nauw betrokken is bij Galerie H10a (H10a open op vrijdag- en de zaterdagmiddag en Loolaan galerie open op zaterdag- en zondagmiddag).

Exportlanden: Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Congo en incidenteel België, Duitsland, Engeland en Zweden