Han Brocken

Ohmann Leather | Han Brocken

Website: http://www.ohmannleather.com/

Ohmann Leather

Interieurspecialist in leer. In de jaren dertig van de vorige eeuw startte de heer Ohmann een bedrijf dat schoenmakerijen in Noord-Brabant van leder voorzag. De heer Ohmann overleed in de Tweede Wereldoorlog en zijn enige medewerker bracht het bedrijf naar het midden van het land, om precies te zijn naar Apeldoorn. Met zijn kleinzoon spreken we over de ontwikkeling van Ohmann Leer.

Schoenmakerijen worden niet langer beleverd door Ohmann Leer. Het bedrijf bedient vandaag de dag twee markten: aan de ene kant zijn dat meubelproducerende en – herstellende bedrijven, aan de andere kant zijn dat de creatieve interieurspecialisten en - architecten. Ohmann Leer heeft zich ontwikkeld van leverancier van schoenmakers, naar groothandel en is inmiddels een merk in de branche geworden, die de bovenkant van de markt bedient. Daarbij gaat het zeker niet alleen om meubels. Tegenwoordig zijn er ook leren vloeren en worden trappen met leer bekleed. Daarnaast is Ohmann betrokken bij de inrichting van schepen. Deze ontwikkeling heeft met zich mee gebracht dat het bedrijf een speler is geworden in de modewereld en zich nadrukkelijk bezighoudt met de modetrends van morgen, om daarop als eerste in te spelen. Het leer dat Ohmann levert laten ze looien in Duitsland, de voorraden liggen in Apeldoorn. Het leer dat wordt gelooid is afkomstig van rundvee uit Europa en Zuid-Amerika.

Ohmann Leer exporteert op dit moment 40% van de omzet naar Duitsland, België, Noord-Frankrijk, Zwitserland, Scandinavië, Australië en Londen. In de toekomst verwacht de heer Brocken (managing director) meer te exporteren naar Oost-Europa, omdat zich daar een markt aan het ontwikkelen is. Brocken heeft zelf een belangrijke rol gespeeld bij de export naar België: “we horen nogal eens dat Belgen geen zaken met Nederlanders willen doen, dat is niet waar. Wat we vergeten is dat we in Nederland toch voor redelijk snelle zakelijke deals gaan, dat is in andere landen anders. In België hechten ze veel meer waarde aan duurzame relaties, dus daar moet je eerst tijd steken in de relatie en daarna komt dan de handel. Maar is die relatie er eenmaal dan zijn het ook jarenlang trouwe klanten.”

Exportlanden: Duitsland, België, Noord-Frankrijk, Zwitserland, Scandinavië, Australië en Engeland