Frank Klerks

Outsole | Frank Klerks

Website: www.outsole.nl

Outsole

Frank Klerks grote passie is het verzamelen van sneakers. Begonnen als hobby is dit inmiddels uitgegroeid tot de grootste tweedehands sneakerplatform in Europa: Outsole.nl. Meer dan 2.000 verschillende paren staan op dit moment online. Het grootste deel van deze paren zijn de iconische Nike Air Max 1’s. Naast sneakers worden ook verschillende accessoires zoals unieke Nike en Adidas veters verkocht.  

Verzamelen

Net als vroeger met de Flippo’s en voetbalplaatjes. Zo is het bij hem een jaar of vijftien geleden ook begonnen. Frank: “Ik heb een voorliefde voor de Nike Air Max 1. Daar zijn meer dan duizend verschillende exemplaren van. In mijn middelbareschooltijd werd ik ook getriggerd door anderen. Zo van: ‘wat zij hebben, wil ik ook.’ Dat is steeds erger geworden: eerst moest ik elke week een paar kopen, nu elke dag.”

Hij bouwt zodoende niet alleen in no-time een sneakerverslaving op, maar ook een handel in deze populaire schoenen. ,,Ik heb altijd wel bijbaantjes gehad. Maar als je heel veel wilt kopen, zul je ook moeten verkopen. Bij sneakers werkt het namelijk anders dan bij een televisie of een auto, waarbij de waarde meteen na aanschaf al gehalveerd wordt. Wereldwijd zijn er veel sneakerverzamelaars die soms flinke bedragen neertellen voor ontbrekende paren in hun collectief”.Van de gemiddeld 100 bestellingen per dag gaat ongeveer 50% naar het buitenland. Daarbij geldt hoe verder weg, hoe groter de bedragen per sneakerpaar. Vooral in Azië leggen verzamelaars flinke bedragen neer bij bijzondere sneakers.

De gemiddelde verkoopprijs is driehonderd euro per paar; er zelfs zijn uitschieters tot wel twintigduizend euro. We vragen Frank naar het profiel van de sneakerverzamelaar. Deze blijkt er niet te zijn, dit is zeer divers. De meeste sneakers worden via de eigen website verkocht. Af en toe geven klanten aan de bestelling te willen ophalen en dan blijken dit zeer uiteenlopende types te zijn. Frank: “dit klantcontact is het leuke van het werk, je komt dan in contact met collega verzamelaars en dat geeft direct een klik en verbinding".

Nieuwbouw

Vanwege de explosieve groei van de webshop is Outsole verhuisd naar een eigen kantoor met afhaallocatie in Apeldoorn Noord. Daar verwacht Frank met Outsole snel door te kunnen groeien.

Exportlanden: Europa, Noord-Amerika, Azië en af en toe landen in andere continenten.