Henry ten Hove

Modeltreinen Atelier Apeldoorn | Henry ten Hove

Website: https://www.modeltreinen-atelier-apeldoorn.nl/

Modeltreinen Atelier Apeldoorn

Al vanaf zijn achtste is Henry ten Hove dol op modeltreinen en sinds 2018 heeft hij van zijn hobby zijn fulltime beroep gemaakt. In juli 2021 opende hij de deuren van Modeltreinen Atelier Apeldoorn aan de Stadhoudersmolenweg 58-B.

Op zijn achtste verjaardag kreeg Henry zijn eerste trein. Sindsdien is hij verslingerd aan modeltreinen, dat is eigenlijk nooit opgehouden. Als Henry een kamer over had in zijn huis, werd dat de treinenkamer. Later verhuisde hij naar een huis met een zolder, die werd omgetoverd tot treindomein. Hij werkte onder andere als verfspuiter, maar treinen bleven altijd zijn grote hobby. In 2018 sprong hij in het diepe en begon hij fulltime voor zichzelf.

Verslavend

Wat het nou precies is wat Henry zo verslaafd maakt aan de treinen? “Dat je van niets iets kan maken. Een heel landschap met allemaal bewegende onderdelen. Het is veel meer dan alleen treinen. Bijvoorbeeld ook rondrijdende fietsers, bewegende bootjes, natuurgetrouwe landschappen. Je brengt iets echt tot leven. Ik bouw gemiddeld zo’n drie tot vier banen per jaar. Dit start bij het ontwerpproces, samen met de klant, vaak een particulier, wordt een baan of beter gezegd een scenerie ontworpen” Henry gaat dan met zijn compagnon Bert van der Lugt Melsert aan de slag, Bert zorgt ervoor dat de treinen kunnen rijden met behulp van de modernste elektronica en Henry is meer de ontwerper en bouwer van de landschappen en de spoorrails.

Winkel en atelier

Het pand bestaat uit een atelier van 200 vierkante meter. Dit is waar Henry de meeste tijd doorbrengt. “Ik ben druk met de bouw van de sceneries. De winkel doe ik erbij. Maar daar heb ik ook plezier in. Ik heb vaak leuke gesprekken met klanten in de koffiecorner. Zo worden nieuwe ideeën geboren voor mooie ontwerpen.” In de winkel vind je van alles voor je treinbaan. Van locomotieven en miniatuurpoppetjes tot mos voor landschappen en rails.

“Elke opdracht is een nieuwe uitdaging en ik leer er dagelijks weer van bij. Dat vind ik het leuke ervan.” Zijn achtergrond als verfspuiter komt goed van pas. “Ik doe ook veel airbrushwerk om de sceneries tot leven te laten komen.” De klanten komen voornamelijk uit Nederland, maar ook uit het buitenland komen opdrachten en bestellingen binnen.

Exportlanden: Benelux, Duitsland, Hongarije, Spanje