Tonny en Hans Mendel

Gebroeders Mendel | Tonny en Hans Mendel

Website: www.mendel.nl

Gebroeders Mendel

In 1960 startte Teun Mendel met de productie van snijwerktuigen voor de (toen voornamelijk Duitse) rotanindustrie. Al snel sloot zijn broer Renger Jan Mendel zich bij hem aan. Dit groeide al sneluit met het bouwen van machines voor de verwerking van rotan. Toen de productie van rotan halffabricaten naar het verre oosten werd verplaatst schakelde Mendel over op het zelf versnijden van rotan in rotan halffabricaten voor de rotanmeubelindustrie en de ambachtelijke sector. Dit hebben de huidige eigenaren Tonny en Hans Mendel (zonen van Teun Mendel) tot begin deze eeuw vol gehouden waarna specialisatie volgde op de import en export van rotan, pitriet en aanverwante artikelen.

De enorme hoeveelheid kennis, opgedaan bij het vervaardigen van snijwerktuigen, de bouw van machines en de productie, maakte Gebr. Mendel tot absolute specialist op het gebied van rotanhalffabricaten, tot op de dag van vandaag. Gebr. Mendel heeft wereldwijd een solide reputatie opgebouwd door de hoge kwaliteit van hun producten en materialen. Dankzij het grote netwerk, kennis en kunde wordt de beste kwaliteit rotan, papiertouw, bamboe, webbing en zeegras als half fabricaat geleverd aan o.a. de meubelindustrie.

Dit is een nichemarkt in de meubelindustrie en daarin is Mendel een belangrijke speler. Via bekende en betrouwbare leveranciers in het verre oosten worden deze producten besteld. Op jaarbasis zijn dit zo’n twintig zeecontainers. Deze worden voor het overgrote deel opgeslagen in het magazijn in Apeldoorn en van daaruit wordt 80% door geleverd aan Europese klanten. Dit zijn tientallen meubelfabrieken, maar ook restauratiebedrijven, interieurbouwers, het onderwijs, ziekenhuizen en de hobbysector.

Geurstokken zeer in trek

Een relatief nieuw product in het assortiment zijn de rotan stokjes, die gebruikt worden als geurstokjes. Dit heeft in korte tijd een grote vlucht genomen en blijkt geen hype maar een blijvertje in het assortiment te zijn. Trots zijn beide broers op de levering van deze aan Retail ketens, zoals  Rituals en Zara home. Om dit i.v.m. met de lange aanvoerweg soepel en op tijd te kunnen leveren, worden hiervoor relatief grote voorraden aangehouden.

Toekomst

Beide broers verwachten gestaag te groeien, maar te snelle groei is niet wenselijk, je blijft afhankelijk van voldoende aanvoer van kwaliteitsrotan. Wat dat betreft hopen Tonny en Hans, dat het rotanland bij uitstek Indonesië, de ban op de uitvoer van sommige rotanhalffabricaten opheft, dat zou veel nieuwe mogelijkheden scheppen.

Exportlanden: Europa, Noord - en Zuid Amerika, Caraïbisch gebied & Noord Afrika