Laurens de Graaff, Jeroen van Bussel en Gert Veldhuis

JENG IoT | Laurens de Graaff, Jeroen van Bussel en Gert Veldhuis

Website: www.jeng.io

JENG IoT

JENG IoT B.V. is in 2018 ontstaan uit een samenwerking tussen de Apeldoornse ondernemers Jeroen van Bussel en Gert Veldhuis. Beiden besloten samen te gaan op het gebied van Internet of Things (IoT). Dit is een veel gebruikte term die je in allerlei uitingen tegenkomt. IoT verbindt 'dingen' zoals; machines, apparaten en gebouwen, maar ook mensen met elkaar via nieuwe technologieën. Dit genereert data en informatie die opgeslagen en geanalyseerd kan worden. Aan de hand van deze geanalyseerde data kunnen betere managementbeslissingen worden genomen of processen worden  geoptimaliseerd.

ConTracker

Vlak na de start van het bedrijf kwam een praktische vraag van recyclebedrijf Van Gerrevink. Zij constateerden dat containers soms verdwijnen. Een kostbaar probleem: een open container kost tussen de 6.000 en 7.000 euro, een perscontainer wel 20.000 euro. Diefstal hiervan is niet te verzekeren. Om ontwikkelkosten te delen sloten nog drie containerbedrijven aan bij het initiatief.

De oplossing die JENG vond is een tracker die gebruikt maakt van een draadloze IoT netwerken (LoRa, NB-IoT etc.). Het voordeel is dat je heel weinig energie nodig hebt, vergelijkbaar dat met een autosleutel. Daardoor gaan de batterijen tot 10 jaar mee. De trackers hebben  een hufterprove behuizing van een glasvezel composiet. Daarmee is de ontwikkeling nog niet af. Naast de hardware levert JENG ook de software. Via een zelf ontwikkelde dashboard app kunnen de bedrijven zelf de locaties van de containers zien en daar de planningen handig op afstemmen. Het bespaart de betrokken bedrijven veel tijd en geld. De belangstelling uit de (internationale) containermarkt is groot. Het ligt in de verwachting om de komende jaren zo’n 50.000 containers ermee te gaan uitrusten.

Smart City

Ook voor overheden biedt JENG veel oplossingen. Je moet daarbij denken aan oplossingen op het gebied van Smart Parking, grondwaterpeil oplossingen, asset tracking (LBS), vulgraden weergeven van afvalbakken, wateroverlast detectie, het monitoren van vloeistofniveaus, het tellen van passanten, fietsers en voertuigen etc. Voor elke oplossing wordt een dashboard gebouwd, een unieke online omgeving. Dit doet JENG met het IoT PaaS platform van partner Yodiwo.

Exportlanden: België, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië