Bart Sijbrandij

Incaa Computers | Bart Sijbrandij

Website: www.incaacomputers.com

Incaa Computers

Wetenschap en industrie als klanten

Een ambulance heeft een zwaargewonde patiënt in de auto liggen en heeft dus haast. Verkeerslichten houden op, maar dankzij Priodek is dit niet meer het geval, omdat deze IT-applicatie de verkeerslichten zo beïnvloedt, dat ze tijdig op groen springen. De ontwikkelaar van Priodeck is Incaa Computers. Een IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en fabriceren van hightech elektronica, waaronder dus Priodeck.


Incaa is gestart in 1975, er werken twintig mensen en het bedrijf heeft een omzet van tussen de twee en drie miljoen euro. De klanten van Incaa bevinden zich vooral in de industrie en wetenschap. Aanvankelijk produceerde Incaa vooral microprocessorsystemen, maar om in die markt succesvol te zijn is massaproductie nodig. Het waren vooral de grote spelers, zoals Motorola, die dat aan konden. Incaa is een klein bedrijf en heeft om die reden dat segment verlaten. Zij hebben zich vooral gespecialiseerd in meet- en regelmodules en zijn daarin succesvol. Tot de klanten behoren bedrijven als ASML en Saab Technologies, maar op wetenschappelijk terrein is CERN ook een klant. Hier leveren ze producten die bij de deeltjesversnellers worden ingezet. Naast mond-tot-mond reclame is het de aanwezigheid op (Big science) conferenties, die voor nieuwe klanten zorgen.


De meeste producten van Incaa worden voor de Nederlandse markt geproduceerd, maar het bedrijf levert ook aan de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland (CERN). Incaa heeft geen ambitie om veel meer te exporteren en dit komt, omdat het bedrijf meestal projecten uitvoert, die tot producten leiden. De overhead bij het uitvoeren van projecten is in Nederland nu eenmaal kleiner dan in het buitenland. Tot de mooiste exportprestaties behoort CERN. Deze wetenschappelijke organisatie werd klant dankzij een Big science conferentie en CERN koos voor Incaa al in de jaren zeventig, omdat Incaa toen een hele compacte computer leverde, waar vraag naar was. Vandaag de dag is CERN nog steeds klant.

Exportlanden: Duisland, Spanje, Italië, Zweden, Zwitserland, verenigd Koninkrijk, USA