Bart Sijbrandij

Incaa Computers | Bart Sijbrandij

Website: www.incaacomputers.com

Incaa Computers

Wetenschap en industrie als klanten

Bij het onderzoek naar borstkanker zijn we gewend aan een wat pijnlijke methode, waarbij er foto’s worden gemaakt. Mede door het werk van Incaa Computers kan dat tegenwoordig anders. De borst wordt daarbij met een gepulste laser belicht. Dit licht penetreert in de borst en laat hemoglobine aanslaan, wat leidt tot een minieme toename van de druk door zogenaamde thermo-elastische uitzetting van de bloedvaten. Deze opgebouwde druk wordt afgelaten onder gelijktijdige uitzending van kortstondige ultrasone geluidsgolven. Door deze geluidsgolven te meten bouw je op basis van deze informatie een 3D beeld op van de aderen in de borst, waardoor het mogelijk wordt afwijkingen te constateren, want waar foute cellen zitten, zijn meer aders. Incaa meet en versterkt deze signalen en zorgt ervoor dat ze worden opgeslagen in een server. Het is een voorbeeld van het werk dat Incaa Computers zoal verricht.

Incaa is gestart in 1975, er werken twintig mensen en het bedrijf heeft een omzet van tussen de twee en drie miljoen euro. De klanten van Incaa bevinden zich vooral in de industrie en wetenschap. Aanvankelijk produceerde Incaa vooral microprocessorsystemen, maar om in die markt succesvol te zijn is massaproductie nodig. Het waren vooral de grote spelers, zoals Motorola, die dat aan konden. Incaa is een klein bedrijf en heeft om die reden dat segment verlaten. Zij hebben zich vooral gespecialiseerd in meet- en regelmodules en zijn daarin succesvol. Tot de klanten behoren bedrijven als ASML en Saab Technologies, maar op wetenschappelijk terrein is CERN ook een klant. Hier leveren ze producten die bij de deeltjesversnellers worden ingezet. Naast mond-tot-mond reclame is het de aanwezigheid op (Big science) conferenties, die voor nieuwe klanten zorgen.

De meeste producten van Incaa worden voor de Nederlandse markt geproduceerd, maar het bedrijf levert ook aan de Verenigde Staten, Spanje, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland (CERN). Incaa heeft geen ambitie om veel meer te exporteren en dit komt, omdat het bedrijf meestal projecten uitvoert, die tot producten leiden. De overhead bij het uitvoeren van projecten is in Nederland nu eenmaal kleiner dan in het buitenland. Tot de mooiste exportprestaties behoort CERN. Deze wetenschappelijke organisatie werd klant dankzij een Big science conferentie en CERN koos voor Incaa al in de jaren zeventig, omdat Incaa toen een hele compacte computer leverde, waar vraag naar was. Een product dat ook in binnen- en buitenland gebruikt kan worden zijn systemen die met behulp van sensoren de temperatuur van wissels van het spoor meten. De signalen die de sensoren uitzenden worden verwerkt via LoRa en zo kunnen wissels tijdig onderhouden worden, waardoor voorkomen wordt dat ze stuk gaan, "predictive maintenance" noemen we dat.

Exportlanden: Duitsland, Spanje, Italië, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, USA