Robert Harmsen

Holland Colours | Robert Harmsen

Website: www.hollandcolours.com

Holland Colours

Een kleurige mkb-multinational.Holland Colours Apeldoorn is bijna veertig jaar geleden opgericht door een aantal oud-medewerkers van BASF. Het bedrijf is beursgenoteerd. De medewerkers nemen deel in de onderneming en participeren gezamenlijk met ongeveer 25% van de aandelen in Holland Pigments, een in Nederland gevestigde beleggingsmaatschappij, die op haar beurt de meerderheid van de aandelen in Holland Colours NV bezit.

Bij het bedrijf werken zo’n 400 medewerkers en de omzet bedraagt een kleine 80 miljoen euro. Naast de hoofdvestiging in Apeldoorn zijn er vestigingen in Indonesië, Hongarije en in de Verenigde Staten en additionele verkoopkantoren in Canada en Mexico.

Holland Colours ontwikkelt, produceert en verkoopt vaste en vloeibare kleurconcentraten voor het inkleuren van onder andere plastics. De vaste kleurconcentraten zien eruit als korrels en bestaan uit een bepaalde concentratie pigment (kleurstof) en een bindmiddel, een ‘drager’. Plastic is in principe kleurloos en kan worden ingekleurd met pigmenten. Een pigment is echter in poedervorm, zorgt daardoor voor stof en toepassing leidt vaak niet tot de juiste kleur. Daarnaast is het voor het egaal inkleuren van plastics van groot belang dat de pigmenten goed gemengd worden met de kunststof tijdens het productieproces.

Naast het kleuren van de kunststoffen bevatten de bolletjes ook andere eigenschappen. Zo houden ze soms licht tegen, waardoor de inhoud van een plastic flesje langer houdbaar blijft. Behalve pigmentbolletjes produceert het bedrijf geconcentreerde kleurpasta’s die bijvoorbeeld gebruikt worden bij de productie van siliconenkitten.
Holland Colours is ooit gestart met het inkleuren van pvc-buizen. Inmiddels heeft het bedrijf een aanzienlijk marktaandeel veroverd in de markt van verpakkingen. Daarbij moeten we denken aan tupperware bakjes, melkflessen en waterflessen. Behalve in verpakkingen is Holland Colours actief in de bouwwereld, daarbij gaat het naast pvc – buizen onder andere om inkleuren van flexibele pvc-vloeren en kunststofkozijnen.

Het voornaamste deel van de totale omzet is bestemd voor klanten in Europa, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Midden-Oosten, Azië, Amerika en Australië. Naast een eigen binnen- en buitendienst, werkt het bedrijf ook met agenten en distributeurs. Ook in de nabije toekomst wil Holland Colours wereldwijd verder doorgroeien.

Exportlanden: Europa, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Midden-Oosten, Azië, Amerika, Australië