Dries de Bruin

G2 Energy | Dries de Bruin

Website: www.g2energy.nl

G2 Energy

Het verhaal van De Bruin Process Equipment start in 2005 als kalverhouder Dries de Bruin en zijn zonen Peter en Arjan een eigen opslagtank op de boerderij bouwen. Kalveren krijgen onder andere melk te drinken bij de kalverhouders, een bestanddeel hiervan is wei. Dries plaatste in 1998 een tank voor vloeibare wei, dat leverde financieel voordeel op. Al snel wilden de buren ook zo’n opslagtank en kreeg de wei-leverancier ook steeds vraag naar tanks. Van daaruit is De Bruin Tankbouw ontstaan. De eerste jaren werden er voornamelijk opslagtanks voor de agrarische sector geproduceerd, maar na de realisatie van een grote bedrijfshal in 2009 werden ook vragen naar opslag- en procestanks voor voedingsmiddelen en chemische industrie ter hand genomen. In 2015 werd G2 Energy overgenomen.

Zonnecollectoren: made in Uddel

G2 Energy is fabrikant van zonnecollectoren (zonneboilers) en levert die rechtstreeks aan de eindgebruiker of via een installateur. Kalverhouders gebruiken de zonnecollectoren voor het opwarmen van water voor de melk, varkenshouders voor de vloerverwarming, glastuinbouw voor het verwarmen van de kas, etc. In de recreatieve sector worden zwembaden en douches ermee verwarmt. Ook kun je denken aan het verwarmen van gebouwen en voor warm tapwater, bijv. in appartementen of zorginstellingen.

De ervaring leert dat elk project maatwerk is. De kracht van G2 Energy zit in de eigen ontwikkeling en productie van collectoren en hun moederbedrijf De Bruin Process Equipment produceert de boilers. Een ander onderscheidend vermogen is dat gewerkt wordt met een terugloopsysteem (drain-back), waardoor er gewerkt wordt met water en niet zoals veel gebeurt met glycol. G2 Energy richt zich op de middelgrote en grote systemen, van 50 m² tot 50.000 m² en zelfs nog groter. In 2018 en 2019 tekende G2 Energy voor de realisatie van de grootste zonthermische projecten in Nederland. Bij een tweetal freesiakwekers werden zonnecollectoren gelegd van respectievelijk 9.300 en 15.000 m2 oppervlak voor het verwarmen van de kassen. Als er te veel warmte-opwekking is, kan deze worden opgeslagen in de bodem via warmte-koude-opslag.

Warmtetransitie

TNO heeft een onderzoek gedaan naar de warmte opbrengst van één van bovengenoemde grote projecten. Hieruit is naar voren gekomen, dat de projecten ook prima toegepast kunnen worden bij de warmtevoorziening van een woonwijk.

Overname in Zweden

Een onderdeel van de zonnecollectoren zijn unieke sunstrips. Deze sunstrips werden door G2 Energy gekocht in Zweden. Om leveringsbetrouwbaarheid te garanderen is Asoluna uit Zweden overgenomen en inmiddels geïntegreerd in G2 Energy. Asoluna ontwikkelt, produceert en levert absorbers onder het merk Sunstrip voor fabrikanten van zonnecollectoren over de hele wereld. 

Groei

G2 Energy groeit snel en kijkt voor verdere groei ook naar het buitenland. Zo is de Duitse markt zeer interessant.

 

Exportlanden: Duitsland, België, Frankrijk, Schotland.