Mike Peeters | Marcel Lensvelt

Feltest Equipment | Mike Peeters | Marcel Lensvelt

Website: www.feltest.com

Feltest Equipment

Ooit begonnen vader en zoon met Feltest Agencies. Als handelsagent leverden zij o.a. vilt- en zeefdoeken aan de papierindustrie in de Benelux. In dat verkoopproces werd er veel aan die doeken gemeten, zoals de dikte, spanning en vochtgehalte van het doek, maar de meeste meetinstrumenten waren niet geschikt voor gebruik in de papierindustrie. Het gevolg was dat de apparatuur vaak kapot ging. Dus dacht zoonlief, een werktuigbouwkundige, dat kan ik zelf beter. Zijn vader zag er niet echt brood in, maar zoon volhardde en startte in 2008 Feltest Equipment BV.


Feltest (Equipment) produceert - geheel zelf ontwikkeld en gefabriceerd in eigen beheer - meetinstrumenten en daarnaast hulpmiddelen die de arbeidsveiligheid in de papierindustrie verhogen. Het bedrijf richt zich volledig op de papierindustrie. Tot de producten behoren: doekspanningsmeters, doekdiktemeters en een vochtmeter. Het bedrijf telt nu twee, binnenkort drie mensen. De omzet is nog minder dan één miljoen euro per jaar.

Het bijzondere van het kleinbedrijf is dat het bijna voor 100% exporteert. Jaarlijks komen er slechts een paar orders uit Nederland en dan vooral uit Eerbeek. Dit heeft alles van doen met het geringe aantal papierfabrieken dat ons land nog rijk is, circa vijftien. De producten worden dus geëxporteerd en dan vooral naar: de EU (45% van de omzet), de Verenigde Staten, Chili en Brazilië. In totaal gaat het om zo’n zestig landen, waaronder ook China en Japan. Feltest is doende om de export naar laatstgenoemde landen te vergroten, onder meer door met nieuwe agenten te werken, aanwezigheid op beurzen, het bezoeken van al bestaande klanten en adverteren. Deze omvangrijke export door een bedrijf dat nu nog maar bestaat uit twee mensen is misschien ook wel de mooiste prestatie vindt Marcel Lensvelt: ”dat zo’n klein bedrijfje als wij inmiddels jaarlijks 1% van alle papierfabrieken in de wereld beleveren is iets om trots op te zijn.”

In de drie tot vijf jaren wil Feltest de genoemde 1% vervijfvoudigen. Marketing vormt daarbij de voornaamste uitdaging.


Exportlanden: meer dan 60 landen, voornamelijk Europa, VS, Chili, Brazilië, China, Japan