Richard Vonk

ESA | Richard Vonk

Website: www.esafoods.nl

ESA

ESA is gevestigd in Apeldoorn op de Veluwe en dat is van oorsprong een gebied met weinig vruchtbare landbouwgrond. Echter op deze zandgrond konden de boeren wel schuren bouwen en kalveren huisvesten. Hierdoor is de vleesverwerkende industrie daar ontstaan. De ESA kalverslachterij is één van de grootste en modernste slachterijen en vleesverwerkende bedrijven voor kalfsvlees in Europa, momenteel werken er ongeveer 400 mensen.  

ESA is onderdeel van de VanDrie Group en dit familiebedrijf is wereldmarktleider in kalfsvlees. De VanDrie Group vormt een volledig gesloten productieketen binnen de kalfsvleessector: van de selectie van de kalveren, het zelf produceren van het veevoeder, het houden van de kalveren, de begeleiding van de kalverhouders tot en met het slacht- en verwerkingsproces en de verkoop.

Breed assortiment kalfsvlees

ESA produceert en verkoopt zowel kalfsvlees, jong rosé kalfsvlees als rosé kalfsvlees. De kalfsvleesproducten vinden hun weg naar de groothandel, retail, foodservice en de vleesverwerkende industrie.

Trots

Richard Vonk (Operationeel manager) geeft aan dat hij trots is op het feit dat ESA een echte specialiteiten slachterij is, want binnen het spectrum van kalfsvlees kunnen zij namelijk alles slachten. ESA is ook een hele flexibele slachterij, met meerdere productgroepen en soorten en dat is in deze markt echt uniek. Ook de familiecultuur en het uitdragen ervan maakt ESA erg bijzonder.

Ontwikkelingen in de markt

Internationaal zie je een toenemende vraag naar dierlijke eiwitten. Ook is er steeds meer behoefte aan informatie, tracering en kwaliteitswaarboring van de dieren. ESA gebruikt hiervoor een kwaliteitssysteem waar vanaf de geboorte van het kalf tot het in de markt zetten van de eindproducten, alles wordt bijgehouden van het dier. Via de QR code op een PetersFarm verpakking (een ESA brand) kun je beelden zien van de dieren in de stal waar het kalf is groot gebracht.   

De uitdaging is het invullen van de factor arbeid voor de lange termijn. Dit probeert men o.a door goed werkgeverschap op te lossen. Ook milieu wetgeving m.b.t. geur, zuivering, legionella etc. wordt steeds belangrijker. ESA gaat flink besparen op water en energie en wil het gasverbruik tot een minimum reduceren, warmte opwekking verloopt al via de koelsystemen.   

ESA blijft graag in contact met de buitenwereld. Daarom zijn geïnteresseerden altijd van harte welkom om vragen te stellen.

Exportlanden: Verkoop: wereldwijd