Edgar Ooijman

Saietta | Edgar Ooijman

Website: https://www.saietta-europe.com/

Saietta

Een prachtig innovatief technologiebedrijf met internationale allure. Saietta ontwikkelt complete elektrische aandrijfsystemen voor (stads)bussen en vrachtwagens. In 1981 opgericht door Arjan Heinen. Hij bedacht een wielnaafmotor genaamd TheWheel, een elektromotor die volledig geïntegreerd is in het wiel. Dit heeft enorme voordelen. CCO Edgar Ooijman licht toe: “Door de directe aandrijving verspilt TheWheel nauwelijks energie en is 15 procent efficiënter dan andere elektrische aandrijfsystemen en zelfs ruim 60 procent efficiënter dan een dieselaandrijving. Bovendien heeft een bus voorzien van onze technologie geen milieubelastende uitstoot en is er meer comfort door de afwezigheid van motorgeluid en trillingen.”

De wielnaafmotoren zijn nu gemonteerd in veel Europese bussen,  “Stadsbussen en vrachtwagens zijn op dit moment de meest interessante toepassingen. De grote aandrijving is hiervoor het meest geschikt en de overheid wil naar schoon stadsvervoer. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, Noord-Amerika en Azië. De focus ligt op assemblage van de motoren in nieuwe bussen, met op korte termijn tevens de mogelijkheid van ombouw van diesel bussen naar elektrische bussen om de marktimpact te vergroten.”

Onder Chinese vleugels

Dé groeimarkt voor Saietta is China. “De e-mobility markt is hier veel verder dan in Europa of Noord-Amerika. In China worden jaarlijks meer dan 450.000 bussen geproduceerd, een markt die minimaal tien keer groter is dan Europa en goed is voor 80 procent van de wereldwijde marktvraag.” 

Innovatiecentrum in Apeldoorn

Ondanks de stappen in China blijft de R&D en technische ondersteuning van Saietta in Apeldoorn gevestigd. Evenals de productie van de in-wheel elektronica. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn werken ruim 60 personen. De focus lag de afgelopen jaren op R&D en is nu verschoven naar Sales. Saietta is klaar om de wereld te veroveren.

Exportlanden: Europa, China, India, Noord-Amerika