Peter Hulzebos

e-Traction | Peter Hulzebos

Website: www.e-traction.com

e-Traction

Een prachtig innovatief technologiebedrijf met internationale allure. e-Traction ontwikkelt complete elektrische aandrijfsystemen voor (stads)bussen en vrachtwagens. In 1981 opgericht door Arjan Heinen. Hij bedacht een wielnaafmotor genaamd TheWheel, een elektromotor die volledig geïntegreerd is in het wiel. Dit heeft enorme voordelen. Sales director Peter Hulzebos licht toe: “Door de directe aandrijving verspilt TheWheel nauwelijks energie en is 15 procent efficiënter dan andere elektrische aandrijfsystemen en zelfs ruim 60 procent efficiënter dan een dieselaandrijving. Bovendien heeft een bus voorzien van onze technologie geen milieubelastende uitstoot en is er meer comfort door de afwezigheid van motorgeluid en trillingen.”

De wielnaafmotoren zijn nu gemonteerd in circa 50 Europese bussen, waaronder ook in de waterstof bus die in Apeldoorn rijdt. “Stadsbussen en vrachtwagens zijn op dit moment de meest interessante toepassing. De grote aandrijving is hiervoor het meest geschikt en de overheid wil naar schoon stadsvervoer. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Europa, Noord-Amerika en Azië.”

Onder Chinese vleugels

Dé groeimarkt voor e-Traction is China. “De e-mobility markt is hier veel verder dan in Europa of Noord-Amerika. In China worden jaarlijks meer dan 450.000 bussen geproduceerd, een markt die minimaal tien keer groter is dan Europa en goed is voor 80 procent van de wereldwijde marktvraag.” 

e-Traction waagde de stap en opende een eigen kantoor in Shanghai. Er werden diverse joint-venture mogelijkheden onderzocht, maar uiteindelijk is het bedrijf in 2016 overgenomen door de Tanhas Group, een Chinese toeleverancier voor de automotive industrie. Hulzebos is blij met deze ontwikkeling: “Een hele goede partner, ze zijn een aanvulling qua technologie, hebben de juiste ingangen in de markt én beleveren deze al. Ze zijn internationaal georganiseerd en ze hebben de financiële middelen om te investeren. We kunnen nu eindelijk gaan opschalen naar serieproductie en andere toepassingen dan alleen stadsbussen.” Tanhas bouwt nu een hypermoderne fabriek in China met een capaciteit van 20.000 aandrijflijnen per jaar.

Innovatiecentrum in Apeldoorn

Ondanks de stap naar China blijft de R&D en technische ondersteuning van e-Traction in Apeldoorn gevestigd. Evenals de productie van de in-wheel elektronica. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn werken zo’n 50 personen in Apeldoorn met verschillende nationaliteiten: Zweeds, Turks, Mexicaans, Spaans, Roemeens, Schots, Italiaans en Chinees. Ook hier is het internationale karakter van het bedrijf zichtbaar. 


Exportlanden: Europa, China, Noord-Amerika