Nico Aelmans

Buchem | Nico Aelmans

Website: www.buchem.com

Buchem

Buchem BV is de enige producent ter wereld van een uniek poreus polymeer, TENAX® dat gebruikt wordt om vluchtige organische componenten te vangen en te analyseren. Dit product wordt wereldwijd, via ISO voorschriften, gebruikt om te toetsen of een omgeving waarin mensen verkeren gezond is, dan wel dat de lucht teveel, dan wel verkeerde componenten bevat. Dit kan het geval zijn in de auto industrie, op bedrijventerreinen, maar ook in ruimtes waarin mensen lang zitten opgesloten, zoals duikboten en ruimtevaartuigen. Zodoende wordt het product ook gebruikt bij de handen zijnde missie naar Mars.

Snelgroeiend door veel technologische en chemische kennis 

Behalve Tenax produceert Buchem stabiele isotopen die bijvoorbeeld in de Academische ziekenhuizen en research laboratoria worden gebruikt. Ook is Buchem de distributeur van CIL-isotopen (CIL: Cambridge Isotope Laboratories). Naast isotopen produceert het bedrijf gelabelde vitamines, waaronder het gelabelde vitamine A. Naast de hoofdvestiging in Apeldoorn heeft Buchem een nevenvestiging in Leiden. Het bedrijf is in 2014 overgenomen door de huidige eigenaar, de heer Aelmans. Er werken dertien medewerkers en de omzet is bijna twee miljoen euro. Het bedrijf groeit snel, wat wordt veroorzaakt door een goede combinatie van technologische en chemische kennis. Met name de flowreactoren spelen hierbij een rol. Deze reactoren, die worden gebruikt om te produceren, zijn zeer veilig.

Tot de klanten van het bedrijf behoren academische ziekenhuizen, chemische multinationals en onderzoeksinstellingen. Nieuwe klanten krijgt het bedrijf doordat multinationals bijvoorbeeld komen vragen of Buchem voor een vraag een oplossing heeft. Daarnaast is Buchem aanwezig op conferenties om nieuwe onderzoekers bewust te maken van hun aanbod aan stabiele isotopen, ondersteund met een webshop.

Van de totale productie wordt 80% geëxporteerd. De belangrijkste landen zijn: Canada, VS, Zuid-Korea, Japan en China. Naar de toekomst toe wil Buchem een technologisch platform ontwikkelen, waarmee ze al hun klanten kunnen bedienen. Aangezien die klanten vooral in het buitenland zitten, heeft dat ook voor de export een gunstig effect. Het meest trots is Aelmans op de introductie van de flow reactor, daarmee hebben ze in veel landen echt indruk gemaakt.

Exportlanden: Canada, VS, Zuid-Korea, Japan en China.