Peter Ekelmans

Bodycote | Peter Ekelmans

Website: https://www.bodycote.com/nl

Bodycote

Ontstaansgeschiedenis

Kolsteriseren is de core business van Bodycote Hardingscentrum B.V. in Apeldoorn.  Kolsteriseren is een nieuwe naam voor het van oudsher bekende "hardcore-proces". De benaming "hardcore" is een samentrekking van "hardheid" en "corrosievastheid". De actuele benaming Kolsteriseren is vernoemd naar de leider van het onderzoek waaruit het proces is voortgekomen, dr. ir. Ben H. Kolster (1938-2011). Het procedé is begin jaren tachtig ontwikkeld en heeft geleid tot een verbreding van toepassingsmogelijkheden van de groep RVS-soorten met een austenitische of duplexmateriaalstructuur. Rond 1998 werd het oorspronkelijk Apeldoornse bedrijf overgenomen door het Britse bedrijf Bodycote en werd tevens de procesnaam gewijzigd in Kolsteriseren.

Toepassingen

Kolsteriseren is een oppervlaktehardingsmethode waarbij door de diffusie van koolstof, zonder noemenswaardige maat-, vorm- of kleurverandering, de oppervlaktehardheid wordt verhoogd. Het kan worden toegepast wordt op austenitische en duplex roestvaststaalsoorten. Typische voorbeelden van de groep materialen zijn AISI304, AISI316 en Duplex 2205. Door het proces worden deze metalen aan het oppervlak gehard (tot circa 1000 tot 1200HV) waarbij de corrosiebestendigheid (zeker in vergelijking met bijvoorbeeld nitreerprocessen) niet verloren gaat. Een fantastisch proces dus, dat ervoor zorgt, dat door het aanbrengen van een slijtvaste laag bijvoorbeeld pompen veel langer meegaan.

Geheel eigen proces

De machines die benodigd zijn voor dit uitermate geheime proces zijn in eigen beheer ontwikkeld. Inmiddels zijn deze machines niet alleen meer te vinden in Apeldoorn, waar ze zijn ontstaan. De machines hebben inmiddels hun weg in diverse delen van de wereld gevonden, waar ze voor klanten van Bodycote ingezet worden. Vanuit de vestiging in Apeldoorn wordt aan verschillende landen binnen en buiten de EU geleverd. De klanten leveren hun RVS artikelen aan, die vervolgens snel en betrouwbaar worden bewerkt en dan gehard en nog immer roestvrij en gereinigd weer aan de klanten worden terug geleverd. Al met al een belangrijk en waardevol proces.

Landen: Duitsland, België, Spanje, Polen, Italië, Zwitserland, Ierland, Israël, Japan, China, India.