Jeroen Martono Janssens

Bast Barbecue | Jeroen Martono Janssens

Website: www.bast-bbq.nl

Bast Barbecue

BAST Barbecue

In 2013 kwam Jeroen Martono Janssens voor het eerst in aanraking met het exportproduct kokoskool. In zijn geboorteland Indonesië vierde Jeroen zijn huwelijksreis. Het viel hem op dat bij de barbecue niet de ons welbekende houtskool werd gebruikt onder het barbecuerooster maar de bast van kokosnoten.

Dit heeft veel voordelen. De kooltjes branden langer, constanter en geven minder rook en vlam dan de traditionele houtskool. Een belangrijk voordeel is het feit dat de basten van de kokosnoot in Indonesië een afvalproduct zijn die zo als grondstof gebruikt kunnen worden.  In tegenstelling tot houtskool uit Afrika, waarvoor veel bomen gekapt worden.

Sociale en milieudoelen

Bij terugkomst in Nederland besluit Jeroen hier wat mee te gaan doen. Het bleek dat kokoskool kolen buiten Indonesië nauwelijks gebruikt worden. Tijd om daar verandering in aan te brengen!  

Jeroen wil met de import naast een milieudoel ook een sociaal doel bereiken. Er is in Indonesië nog veel armoede. Jeroen werkt met lokale ondernemers waarmee zij een inkomen kunnen genereren. De kokoskolen worden namelijk lokaal gebrand en verpakt.

Het jaar 2014 werd gebruikt om alle regelgeving uit te zoeken, leveranciers te zoeken en eerste afnemers te vinden. In 2015 besloot Jeroen de gok te wagen en een eerste zeecontainer naar Nederland te verschepen. Potentiële klanten werden persoonlijk gezocht en zo groeide het klantenbestand van aanvankelijk 5 naar nu 65 in Nederland.  Veel wordt afgezet in de retail, maar ook de horeca gebruikt de kokoskool volop.

De eerste export is ontstaan via een vriend die nauw betrokken is bij Fair Trade Australië. Het product sprak hem zo aan dat hij nu handelsagent is geworden van BAST Barbecue in Melbourne. Intussen zijn daar tientallen verkooppunten gerealiseerd. Dit succes smaakt naar meer dus wil Jeroen naast Australië ook export gaan opzetten naar België, Duitsland en Scandinavië. Hiervoor is hij op zoek naar distributeurs.

Wereld te winnen

De huidige afzet is 25.000 kilo kokoskolen per jaar. Ter vergelijking: in Nederland wordt jaarlijks 12 miljoen kilo houtskool verkocht. Dus ook hier in ons eigen landje is nog een wereld te winnen! De ambitie is op termijn de grootste distributeur te worden van kokoskool, te beginnen in Europa en daarna de rest van de wereld.

Exportland: Australië