Erik van Lierop

Bwe Systec | Erik van Lierop

Website: www.boewe-systec.com

Bwe Systec

Böwe Systec levert en onderhoudt zowel logistieke als papier verwerkende machines zoals: sorteermachines, conveyor banen, pallethandling systemen, automatische dozen opzet- en sluitmachines, enveloppeermachines, snijmachines etc. Het belangrijkste zijn wel de enveloppeermachines en de logistieke systemen (incl. WMS,WCS). Op beide oplossingen zitten volledige track en trace systemen.

Het moederbedrijf is Böwe Systec GmbH, gevestigd in Augsburg en zij vallen weer onder de Possehl groep. Deze Duitse Machinebouwer is al ruim 75 jaar actief in de papier verwerkende industrie en bijbehorende oplossingen. Na verschillende overnames is het logistiek portfolio sterk uitgebreid, zowel in hardware als software oplossingen.

Vroeger was het bedrijf inclusief drukkerij onderdeel van de Blaeuwe Werelt Groep, maar in 1995 is het verkocht aan Böwe Systec GmbH, dé marktleider op het gebied van enveloppeermachines bij o.a. alle grote mailinghuizen.

Wereldwijd werken er ongeveer 1000 medewerkers, waarvan zo’n 15 in Apeldoorn. De werknemers zijn erg trots op hun moederbedrijf vanwege de mooie producten en de prettige cultuur in het bedrijf. Mensen werken er soms wel 20 tot 30 jaar en er is weinig verloop door de leuke werkzaamheden en de gevarieerde klantcontacten. In Apeldoorn regelt men ook de reparatie en revisie van de 2e handssystemen.

Belangrijke technische innovaties van de laatste tijd zijn:

1) Een dubbele Splittray sorter (ook bekend als dubbele Bombay sorter).

2) Volledig automatisch instelbare enveloppeermachine voor zowel C6, C5 als C4 enveloppen.

Bijna alle verkiezingsformulieren van 2021 zijn over Böwe apparatuur gegaan en van elk formulier is exact te traceren wanneer en over welke machine deze heeft gelopen.

Omdat er steeds meer digitaal wordt verstuurd is er een jaarlijkse afname van ongeveer 10% van het aantal enveloppen. Hierdoor worden de logistieke systemen voor Böwe steeds belangrijker.

Qua duurzaamheid ligt de focus o.a op het reduceren van het papier afval. De ketting formulieren, met de bekende gaatjes aan de zijkant, zijn inmiddels vervangen en ook de vensters van de enveloppen zijn inmiddels verwijderbaar zodat het afval makkelijker te scheiden is. Tevens worden Böwe machines gekenmerkt door een zeer lange levensduur. De machines worden tegenwoordig ook niet meer ingekrat op pallets vervoerd, een voordeel hiervan is dat er een behoorlijke reductie van benodigd verpakkingsmateriaal (met name hout) heeft plaats gevonden. Tevens focust men op een reductie van het energieverbruik en het geluidsniveau van de machines.

 Exportlanden: Wereldwijd.