Andre Nolsen

VHP Security Paper | Andre Nolsen

Website: www.vhpsp.com

VHP Security Paper

Lang geleden, in 1644, werd hier al papier gemaakt, door het bedrijf ’t Voorslob. Toen was dat geen bankpapier, dit veranderde in 1880, vanaf die tijd wordt er bankpapier gemaakt. Het bedrijf dat dit deed was Van Houten en Palm, kortweg VHP. Niet altijd drukte een privaat bedrijf bankpapier. Vanaf 1978 tot 1985 was de Nederlandsche Bank namelijk de eigenaar, maar niet zo lang dus, want de bank verkocht het bedrijf aan Van Gelder Papier, die het in 2000 overdeed aan Arjowiggins. Sinds augustus 2017 is er een nieuwe eigenaar: Oberthur Fiduciaire uit Frankrijk en heet het bedrijf weer “VHP Security Paper”.

Bij VHP Security Paper in Apeldoorn werken 130 mensen, de omzet bedraagt circa 60 miljoen euro op jaarbasis. Het buitenland komt in het bedrijf zowel terug in de export - 95% van de productie gaat naar het buitenland - als in de organisatie. Samenwerken met Fransen heeft wel gevolgen voor de cultuur. Nederlanders zijn nu eenmaal directer, beslissen vaak sneller en de hiërarchische lijn is in Nederland minder strikt. Met deze cultuur verschillen moet je wel rekening houden, maar de samenwerking verloopt zeer soepel.

VHP Security Paper in Apeldoorn produceert bankpapier voor tal van landen in de wereld, waaronder de Europese Unie. Het is namelijk een van de vier fabrieken in de wereld die het Euro papier mogen maken. Maar het bedrijf maakt ook bankpapier voor de Aziatische, Midden-Amerikaanse en Afrikaanse markt. Dit gebeurt op basis van tenders die door de nationale banken worden uitgeschreven. Sommige landen hebben bepaald dat hun bankpapier in eigen land wordt gemaakt en zijn dus gesloten voor tenders. Dit zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland en China, in totaal 40% van de markt.

Het bedrijf in Apeldoorn is sterk gericht op vernieuwing. Als er wordt gevraagd naar hun mooiste exportprestatie is de reactie van Nolsen dan ook: ”wij zijn erin geslaagd om door middel van een speciale coating het bankpapier te beschermen tegen veroudering. Die coating hebben we laten patenteren en wordt nu over de gehele wereld gebruikt. Daar zijn we wel trots op. Wat de exportambities betreft wil VHP Security Paper de beste producent van bankpapier ter wereld worden en als dat lukt volgt de export vanzelf."

Exportlanden: wereldwijd