Martin Boezaart

Apeldoorn Pallets | Martin Boezaart

Website: www.palletsapeldoorn.nl

Apeldoorn Pallets


Martin Boezaart hielp zijn vader met het inzamelen van kapotte pallets voor het maken van brandhout. “Wat zonde, je kunt ze ook vakkundig repareren en vervolgens verkopen”, dacht hij. Zo richtte Martin op 23-jarige leeftijd in 1987 zijn Apeldoorns Palletbedrijf B.V. op. 

Het begon in een boerenschuur in Wilp-Achterhoek van een krappe 450 m2 , nu is het bedrijf aan de Dijkgraafweg in Apeldoorn een grote speler op de Nederlandse en buitenlandse palletmarkt. Op jaarbasis worden er honderdduizenden pallets gesorteerd, gerecycled en geproduceerd.

Corebusiness recycling 

Het recyclen van kapotte pallets is de corebusiness. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Bedrijven hoeven kapotte pallets niet meer als afval weg te gooien en zij krijgen tegelijkertijd bruikbare pallets terug. Martin: “Een houten pallet kan gemakkelijk 30 jaar mee en wordt gemiddeld zeven keer gerepareerd. Bedrijven kiezen vanwege MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en in combinatie met het scherpe prijsbeleid voor onze pallets. Een ander belangrijk argument is onze leveringsbetrouwbaarheid. Je wilt als bedrijf niet zonder pallets komen te zitten want dan valt de productie of export stil”.

Het bedrijf beschikt in Apeldoorn over een eigen werkplaats en een opslag van 17.000 m2 in meerdere hallen en op het buitenterrein. Hier kunnen 130.000 pallets staan, zodat er altijd en snel geleverd kan worden. De tien vaste personeelsleden, waarvan sommigen al meer dan 25 jaar in dienst zijn, maken van gerecycled hout en gebruikte pallets weer nieuwe pallets of bekistingen op maat, klaar voor (her-)gebruik. Kleinere houtdelen worden vermalen en hergebruikt in speeltuinen, zo wordt 100% gerecycled. Ook kunnen opzetranden en alle maten kunststofpallets en kisten worden besteld.

Exportgroei 

“Wij hebben ongeveer 750 klanten die we wekelijks en een aantal zelfs dagelijks bedienen door pallets in te zamelen of op maat te leveren. Van de omzet komt inmiddels 30% uit het buitenland. Dit is vooral ontstaan door Nederlandse klanten die actief zijn in het buitenland. Via deze bedrijven kwamen er weer nieuwe contacten. Zo hebben we circa 40 grote klanten in Duitsland en dit aantal groeit nog steeds. Onze klanten zijn onze beste verkopers (van mond-tot-mondreclame). “Wij doen nauwelijks aan acquisitie. Er zijn klanten van het eerste uur en zij doen nog steeds zaken met ons, daar zijn we trots op”.

Voor de toekomst verwacht Martin dat de jaarlijkse groei van 10 tot 15% zich zal doorzetten. Naar verwachting zal het omzetaandeel uit het buitenland belangrijker gaan worden. Apeldoorns Palletbedrijf B.V. staat voor duurzaam en groen ondernemen.

Exportlanden: Duitsland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden