Cees de Haan

Agrozone | Cees de Haan

Website: www.agrozone.nl

Agrozone

Sinds de oprichting in 2008 is Agrozone uitgegroeid tot dé specialist in het gebruik van ozon voor desinfectie en zuivering van lucht en water in de agrarische sector en marktleider van ozonsystemen in Nederland. Hun innovatieve systemen worden over de hele wereld geëxporteerd van Scandinavië tot de Verenigde Staten. De vraag naar schone, duurzame productie van voedsel, groenten, fruit, bloemen en planten neemt wereldwijd toe en de ozonsystemen van Agrozone kunnen hier een prachtige bijdrage aan leveren.

Nadat de oprichter Cees de Haan 15 jaar actief was in de industriële sector op het gebied van legionellabestrijding in koeltorens met ozon, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Dat werd Agrozone met als missie om schone desinfectietechnieken te ontwikkelen om het gebruik van chemie, bestrijdingsmiddelen en medicijnen in de samenleving terug te dringen. De innovatieve oplossingen die Agrozone heeft ontwikkeld worden inmiddels toegepast in de glastuinbouw, bollenteelt, voedingsindustrie en veeteelt.

Het bedrijf heeft ongeveer 20 medewerkers en groeit snel. Sinds februari 2017 maakt Agrozone deel uit van Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop uit Bleiswijk. Agrozone is gevestigd in een historisch bedrijfspand uit 1966 in Loenen. Hier worden al hun producten ontwikkeld én geproduceerd. Algemeen directeur (a.i.) Dick Weijman: “We ontwerpen, maken en onderhouden al onze producten en systemen zelf. Dankzij onze eigen R & D-afdeling en software-ontwikkeling werken we continu aan de vernieuwing van onze producten en hebben we de mogelijkheid om nieuwe toepassingen voortdurend te testen.”

Slim en milieuvriendelijk

De zuiverings- en ontsmettings systemen van Agrozone werken op basis van oxidatie met ozon en behoren tot de meest milieuvriendelijke zuiveringstechnieken. Er ontstaan namelijk geen schadelijke bijproducten en er zijn geen verbruiksproducten voor nodig zoals waterstofperoxide of chloor. Het vraagt alleen om elektriciteit en perslucht. Wel moet dit zorgvuldig gebeuren. “We voorzien onze systemen van strenge beveiligingen die ervoor zorgen dat er bij het vrijkomen van lage concentraties ozon er geen risico’s zijn voor mens, dier en milieu” benadrukt Weijman.

Gecertificeerd zuiveringssysteem

Vanaf 1 januari 2018 zijn glastuinders verplicht om afvalwater voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Agrozone is het eerste bedrijf dat in 2016 een zuiveringssysteem hiervoor heeft gecertificeerd. Voor Agrozone ontstaat door deze nieuwe wetgeving een nieuwe afzetmarkt voor hun producten. Agrozone is lid van de organisatie EUOTA die werkt aan de Europese registratie van haar ozontoepassingen.

Exportlanden: primair West-Europa