Jerko van den Hazel

Adola | Jerko van den Hazel

Website: www.adola.nl

Adola

Familiebedrijf Adola opgericht in 1930 is als groothandel gespecialiseerd in de distributie en verkoop van staalwaren: messen, scharen, multitools, zaklampen, optiek en een breed programma aan innovatieve outdoorproducten. Bij Adola worden sterke merken als Leatherman, Buck, Light My Fire, Spyderco, Olight, Nite Ize, Cold Steel en Benchmade vaak exclusief in de Benelux gedistribueerd.

Focus op B2B 

Directeur Jerko van den Hazel: “onze verkoop richt zich met onze merken voornamelijk op bedrijven. Voor leveranciers worden flagstore websites/shops onderhouden met als voornaamste doel: marketing en versterking van de merkbeleving. De ruim 2.000 klanten bestaan uit grote retailketens, zelfstandige winkeliers, webshops, giftshops, relatiegeschenkenleveranciers en bedrijven waarbij personeel messen, zaklampen en aanverwante artikelen nodig hebben in het productieproces”.

De bestelvolumes lopen uiteen van een jaarlijkse tot soms dagelijkse bestellingen. Dit kan supersnel geleverd worden vanuit het grote magazijn met ruim 4.300 verschillende artikelen. Daarnaast ondersteunt Adola haar klanten met (instore)marketing. Jerko: “ons team van vijftien medewerkers helpen hen om succesvol onze producten te verkopen”.

België 

In Nederland doet Adola het goed, het bedrijf heeft een uitstekende reputatie. Daarom begonnen steeds meer leveranciers hen te benaderen of zij de Belgische markt ook wilden doen. Jaren geleden werd besloten om een vertegenwoordiger aan te stellen voor sec de Belgische markt. Dit betaalde zich uit in een groeiende klantenportefeuille.

De ambitie is in België nog groter te worden, er zijn nog veel potentiële klanten te benaderen. De focus blijft liggen op Nederland en België. Het is sowieso lastig om nieuwe landen te betreden omdat veel dealerschappen van leveranciers hier al vergeven zijn. Daarnaast is Jerko van mening dat focus op bestaande klanten zinvoller is dan het najagen van nieuwe klanten: “Bestaande klanten mogen niet de dupe worden van onze groei-ambities. Door aandacht te geven aan bestaande klanten en hen goed te ondersteunen in hun verkoop en marketing bereiken wij ook groei. Qua distributie is dat ook handiger en efficienter.

Eigen productontwikkeling en innovatie

Nog altijd worden er nieuwe merken toegevoegd aan ons programma, maar daarnaast is Adola ook actief met eigen productontwikkeling. Zo is een compacte titanum bestekset ontwikkeld die ultra licht van gewicht is. Of er worden naar aanleiding van vragen uit de markt nieuwe producten ontwikkeld.

Groei via webshops

De verkoop aan internetpartijen is de laatste jaren sterk gegroeid. “We zijn daarbij wel kritisch en leveren niet aan iedere partij. We zijn een A-merk en willen daarom ook graag zaken doen met de A-merken webshops’, aldus Jerko.

Exportland: België & Luxemburg